Dietetyk kliniczny

Żywienie to ważny aspekt funkcjonowania naszego organizmu, dlatego tak ważna jest świadomość prawidłowego odżywiania dostosowana do własnych, indywidualnych potrzeb.
Dietetyk kliniczny to połączenie wiedzy i umiejętności dwóch bardzo istotnych dziedzin –
prawidłowego odżywiania oraz poprawy zdrowia poprzez wprowadzanie odpowiednich zaleceń żywieniowych wspierających leczenie chorób. Do ważnych obszarów dietetyki klinicznej należy również profilaktyka chorób dietozależnych oraz współpraca w zakresie redukcji masy ciała i zmiany sylwetki pacjenta.

Korzyści ze współpracy z dietetykiem:

  • indywidualne podejście do pacjenta – z szczególnym uwzględnieniem preferencji pacjenta oraz dostosowanie planu żywienia maksymalnie do możliwości ich realizacji. Dieta nie musi być nudna, szablonowa, a wręcz przeciwnie – powinna być zbliżona do potrzeb oraz stylu życia pacjenta, z uwzględnieniem modyfikacji nieprawidłowych nawyków żywieniowych.
  • Wsparcie w leczeniu chorób przewlekłych – często jest to kluczowy element w terapii i wsparciu farmakologicznym poszczególnych jednostek chorobowych, szczególnie cukrzycy, nadciśnienia, otyłości czy zaburzeń metabolicznych.
  • Poprawa jakości życia – odpowiednie żywienie to nie tylko zdrowie fizyczne, ale poprawa samopoczucia, jakości snu oraz witalności.
  • Trwała zmiana nawyków żywieniowych – proces zmian dostosowywany jest indywidualnie do rytmu i możliwości pacjenta, co znacząco wpływa na poprawne kształcenie nawyków żywieniowych i uniknięcie efektu jojo oraz szybkiego powrotu do starych przyzwyczajeń.
  • Współpraca oraz monitorowanie efektów – regularne co dwutygodniowe kontrole pozwalają na regularną modyfikację planu żywieniowego, zmniejszając tym samym ryzyko utraty motywacji dalszej pracy

W czym może pomóc dietetyk kliniczny?

– redukcja masy ciała
– zespół jelita drażliwego (IBS)
– zaburzenia jelitowe – SIBO/IMO/SIFO
– cukrzyca I i II stopnia
– choroby sercowo-naczyniowe (nadciśnienie, zaburzenia lipidowe)
– choroby metaboliczne (insulinooporność)
– żywienie w chorobach nowotworowych
– dieta bezglutenowa, dieta bezlaktozowa
– bilansowanie jadłospisu w dietach eliminacyjnych – alergie i nietolerancje pokarmowe
– zaburzenia pracy tarczycy – niedoczynność, nadczynność, choroba Hashimoto
– uzupełnianie diety w składniki odżywcze podczas niedoborów pokarmowych – anemia,
niedobór żelaza
– żywienie po operacjach bariatrycznych

Dietetyka kliniczna ogólnie: dietetyk kliniczny, odżywianie kliniczne, żywienie medyczne, terapia żywieniowa, specjalista żywienia, zdrowe odżywianie, choroby przewlekłe, leczenie żywieniowe, profilaktyka żywieniowa, indywidualna dieta, plan żywieniowy, poradnictwo żywieniowe, edukacja żywieniowa Dietetyka kliniczna w konkretnych schorzeniach: Cukrzyca: dieta w cukrzycy, cukrzyca typu 2, insulina, węglowodany, indeks glikemiczny, hemoglobina glikowana, cukrzyca ciążowa Otyłość: odchudzanie, dieta redukcyjna, kalorie, bilans kaloryczny, metabolizm, ćwiczenia fizyczne, chirurgia bariatryczna Choroby serca: dieta dla serca, cholesterol, tłuszcze nasycone, tłuszcze nienasycone, sól, potas, nadciśnienie tętnicze Dietetyka kliniczna w różnych grupach wiekowych: Dzieci: żywienie dzieci, jadłospis dla dzieci, alergie pokarmowe u dzieci, nietolerancje pokarmowe u dzieci Osoby starsze: żywienie osób starszych, niedożywienie u osób starszych, osteoporoza, demencja
Umów się na wizytę