Dietetyk kliniczny
Żywienie to ważny aspekt funkcjonowania naszego organizmu, dlatego tak ważna jest świadomość prawidłowego odżywiania dostosowana do własnych, indywidualnych potrzeb.
Dietetyk kliniczny to połączenie wiedzy i umiejętności dwóch bardzo istotnych dziedzin –
prawidłowego odżywiania oraz poprawy zdrowia poprzez wprowadzanie odpowiednich zaleceń żywieniowych wspierających leczenie chorób. Do ważnych obszarów dietetyki klinicznej należy również profilaktyka chorób dietozależnych oraz współpraca w zakresie redukcji masy ciała i zmiany sylwetki pacjenta.
Korzyści ze współpracy z dietetykiem:
- indywidualne podejście do pacjenta – z szczególnym uwzględnieniem preferencji pacjenta oraz dostosowanie planu żywienia maksymalnie do możliwości ich realizacji. Dieta nie musi być nudna, szablonowa, a wręcz przeciwnie – powinna być zbliżona do potrzeb oraz stylu życia pacjenta, z uwzględnieniem modyfikacji nieprawidłowych nawyków żywieniowych.
- Wsparcie w leczeniu chorób przewlekłych – często jest to kluczowy element w terapii i wsparciu farmakologicznym poszczególnych jednostek chorobowych, szczególnie cukrzycy, nadciśnienia, otyłości czy zaburzeń metabolicznych.
- Poprawa jakości życia – odpowiednie żywienie to nie tylko zdrowie fizyczne, ale poprawa samopoczucia, jakości snu oraz witalności.
- Trwała zmiana nawyków żywieniowych – proces zmian dostosowywany jest indywidualnie do rytmu i możliwości pacjenta, co znacząco wpływa na poprawne kształcenie nawyków żywieniowych i uniknięcie efektu jojo oraz szybkiego powrotu do starych przyzwyczajeń.
- Współpraca oraz monitorowanie efektów – regularne co dwutygodniowe kontrole pozwalają na regularną modyfikację planu żywieniowego, zmniejszając tym samym ryzyko utraty motywacji dalszej pracy
W czym może pomóc dietetyk kliniczny?
– redukcja masy ciała
– zespół jelita drażliwego (IBS)
– zaburzenia jelitowe – SIBO/IMO/SIFO
– cukrzyca I i II stopnia
– choroby sercowo-naczyniowe (nadciśnienie, zaburzenia lipidowe)
– choroby metaboliczne (insulinooporność)
– żywienie w chorobach nowotworowych
– dieta bezglutenowa, dieta bezlaktozowa
– bilansowanie jadłospisu w dietach eliminacyjnych – alergie i nietolerancje pokarmowe
– zaburzenia pracy tarczycy – niedoczynność, nadczynność, choroba Hashimoto
– uzupełnianie diety w składniki odżywcze podczas niedoborów pokarmowych – anemia,
niedobór żelaza
– żywienie po operacjach bariatrycznych
