Dietetyk kliniczny
Dietetyk kliniczny Żywienie to ważny aspekt funkcjonowania naszego organizmu, dlatego tak ważna jest świadomość prawidłowego odżywiania dostosowana do własnych, indywidualnych potrzeb.Dietetyk kliniczny to połączenie wiedzy i umiejętności dwóch bardzo istotnych dziedzin –prawidłowego odżywiania oraz poprawy zdrowia poprzez wprowadzanie odpowiednich zaleceń żywieniowych wspierających leczenie chorób. Do ważnych obszarów dietetyki klinicznej należy również profilaktyka chorób dietozależnych oraz współpraca w zakresie redukcji masy ciała i zmiany sylwetki pacjenta. Korzyści ze współpracy z dietetykiem: indywidualne podejście do pacjenta – z szczególnym uwzględnieniem preferencji pacjenta oraz dostosowanie planu żywienia maksymalnie do możliwości ich realizacji. Dieta nie musi być nudna, szablonowa, a wręcz przeciwnie – powinna być zbliżona do potrzeb oraz stylu życia pacjenta, z uwzględnieniem modyfikacji nieprawidłowych nawyków żywieniowych. Wsparcie w leczeniu chorób przewlekłych – często jest to kluczowy element w terapii i wsparciu farmakologicznym poszczególnych jednostek chorobowych, szczególnie cukrzycy, nadciśnienia, otyłości czy zaburzeń metabolicznych. Poprawa jakości życia – odpowiednie żywienie to nie tylko zdrowie fizyczne, ale poprawa samopoczucia, jakości snu oraz witalności. Trwała zmiana nawyków żywieniowych – proces zmian dostosowywany jest indywidualnie do rytmu i możliwości pacjenta, co znacząco wpływa na poprawne kształcenie nawyków żywieniowych i uniknięcie efektu jojo oraz szybkiego powrotu do starych przyzwyczajeń. Współpraca oraz monitorowanie efektów – regularne co dwutygodniowe kontrole pozwalają na regularną modyfikację planu żywieniowego, zmniejszając tym samym ryzyko utraty motywacji dalszej pracy Zadzwoń i umów się na wizytę W czym może pomóc dietetyk kliniczny? – redukcja masy ciała– zespół jelita drażliwego (IBS)– zaburzenia jelitowe – SIBO/IMO/SIFO– cukrzyca I i II stopnia– choroby sercowo-naczyniowe (nadciśnienie, zaburzenia lipidowe)– choroby metaboliczne (insulinooporność)– żywienie w chorobach nowotworowych– dieta bezglutenowa, dieta bezlaktozowa– bilansowanie jadłospisu w dietach eliminacyjnych – alergie i nietolerancje pokarmowe– zaburzenia pracy tarczycy – niedoczynność, nadczynność, choroba Hashimoto– uzupełnianie diety w składniki odżywcze podczas niedoborów pokarmowych – anemia,niedobór żelaza– żywienie po operacjach bariatrycznych Umów się na wizytę
Dietetyk kliniczny Read More »